U bent hier: Home / Voedselhulp / Sociale kruidenier

Sociale kruidenier

De sociale actoren van Jette hebben te kennen gegeven dat er een noodzaak is aan een sociale kruidenier. Het OCMW en het gemeentebestuur hebben de handen in mekaar geslagen en hebben een subsidie hiervoor bekomen bij de bevoegde federale overheidsdienst.

Wat is nu een sociale kruidenier? Het is een handelszaak die producten aanbiedt tegen sterk verlaagde prijs (meestal 50% van de normale marktprijs) en dit voor mensen die minder begunstigd zijn (identificatie na een sociaal onderzoek).

Verschillende voordelen

Het initiatief wil voor alles de echte waarde van de producten in de verf zetten waardoor de gebruikers een gevoel van waardigheid krijgen. Een bijkomend voordeel is dat dankzij collectieve aankopen, giften of de recuperatie van onverkochte etenswaren van grote winkelketens, de kwaliteit van de voeding er op vooruit gaat, met name door de aanwezigheid van verse producten. En ten slotte heeft de sociale kruidenierszaak ook een functie als  ontmoetingsplaats dankzij de workshops koken, budgetbeheer, of gewoon de aanwezigheid van een cafetaria met internet.

Project op de rails

Op dit ogenblik staat het project nog in zijn kinderschoenen. Met de federale subsidie zal een projectverantwoordelijke aangeworven worden voor de uitwerking ervan. Deze persoon zal ook moeten zorgen voor een juridische structuur, een locatie en de financiering. Verder zal hij/zij belast worden met de eventuele ontwikkeling in Jette van een platform voor voedselhulp, in samenwerking met alle sociale actoren (gemeente, OCMW, sociale restaurants, Centre d’entraide, het Rode Kruis, vrijwilligers,…).

De opening van de kruidenierszaak mag dan pas voorzien zijn voor begin 2016, het project staat intussen definitief op de rails.